شاخص کل بورس تهران پس از طی یک مسیر پر نوسان در مهر ماه، افت یک درصدی را در ماه آبان تجربه کرد. در ماه آبان صنایع بزرگ بازار بورس دچار افت شدند و صنایع کوچک رشد داشتند. از بین صنایع فعال در بازار بورس، ۱۰ صنعت با در اختیار داشتن حدود ۶۰ درصد از ارزش کل بورس تهران، در افت شاخص تأثیر بسیاری داشتند. صنعت محصولات شیمیایی با افت ۷/۲ درصدی و صنعت فلزات اساسی با ۷/۱ درصد بیشترین میزان افت را در این ماه تجربه کردند. همچنین در این ماه گروه محصولات فلزی با ارزش بازار ۴۶۰۰ میلیارد تومانی (کمتر از نیم درصد از کل ارزش بازار بورس)، رشد ۲۳ درصدی را برای خود رقم زد.
امور مربوط به اقتصاد جهانی همچون مذاکرات تجاری بین چین و آمریکا و تصمیمات اقتصاد داخل کشور همچون مساﺋـل و تصمیمات مربوط به بودجه از جمله عواملی هستند که بورس تهران را در ۴ ماه باقی مانده ی سال تحت تأثیر قرار خواهند داد.
وضعیت امروز بازار بورس
امروز ارزش معاملات بورس تهران به رقم ۲۲۴ میلیارد تومان رسید و حجم معاملات به بیش از یک میلیارد سهم و اوراق مالی دست یافت.
شاخص کل فرابورس نیز ۳.۶۹ واحد رشد کرد و به رقم ۱۱۰۸ دست یافت. ارزش معاملات این بازار به بیش از ۲۵۰ میلیارد تومان رسید و حجم معاملات رقم ۵۹۵ میلیون سهم و اوراق مالی را تجربه کرد.
امروز بسیاری از سهم ها با کاهش قیمت رو به رو شدند. نماد های گروه فلزی و نماد های نفتی نیز با صف فروش و در نتیجه روند نزولی قیمت مواجه شدند و شاخص کل را تحت تأثیر قرار دادند. پالایش نفت بندرعباس، گروه مدیریت سرمایهگذاری امید و فولاد مبارکه اصفهان سه نمادی بودند که بیشترین تاثیر کاهنده را روی شاخصهای بازار داشتند. شاخص های صنعت انبوه سازی و محصولات چوبی نیز کاهش یافتند.
با این حال سهام برخی شرکت ها مانند پرداخت الکترونیک سامان کیش بیشترین تأثیر فزاینده را بر بازار سرمایه داشتند. این نماد که متعلق به صنعت رایانه و فعالیت های وابسته است تنها نمادی است که امروز با پنج درصد رشد قیمت مواجه شد. پس از آن سه نماد فولاد خراسان، پتروشیمی شازند و سایپا بیشترین تأثیر مثبت و فزاینده را بر بازار سهام داشتند.
در گروه فرآوردههای نفتی، کوک و سوخت هستهای قیمت سهمها از نوسان چندانی برخوردار نبود تنها تعدادی از سهمها بیش از دو درصد نوسان قیمت داشتند.
در گروه فلزات اساسی نیز روند قیمت سهمها عمدتا کاهنده بود، اما حدود نیمی از سهم های گروه خودرو که طی چند روز گذشته با کاهش قیمت مواجه بودند افزایش قیمت را تجربه کردند هرچند که این افزایش برای بسیاری از سهمها کمتر از یک درصد بود و تعدادی نیز با کاهش قیمت مواجه شدند.
در گروه استخراج کانههای فلزی نیز روند قیمت سهمها عمدتا کاهشی بود به طوری که معادل منگنز ایران حدود پنج درصد افت قیمت داشت و مابقی به جز یک نماد کمتر از یک درصد افت قیمت را تجربه کردند.
تاثیر قطعی اینترنت بر بازار
در هفته گذشته یکی از عواملی که رخ داد و فضای اقتصادی کشور علی الخصوص بازار سهام را تحت تأثیر قرار داد، قطعی اینترنت بود. قطعی اینترنت و در نتیجه عدم دسترسی به اطلاعات جهانی و داخلی، امکان انجام تحلیل در بورس را کاهش داده و موجب ایجاد بیاعتمادی نسبت به آینده این بازار در میان فعالان بازار سهام شد. ادامه ی این روند و کاهش سرعت تبادل اطلاعات می تواند ضربه های زیادی را به کسب و کار ها وارد کرده و بازار بورس را بطور جدی دچار مشکل نماید.