• ۲۵ آذر ۱۴۰۳
  • رتبه نوزدهم جهان در تولید انرژی برق آبی برای ایران

    رتبه نوزدهم جهان در تولید انرژی برق آبی برای ایران

    هم اکنون توان تولید انرژی از نیروگاه‌های برق آبی کشور ۱۲ هزار و ۸۰۰ مگاوات است، ایران در این زمینه رتبه نوزدهم جهان، ششم آسیا و دوم منطقه غرب آسیا را دارد. طی سه سال اخیر توجه ویژه‌ای به ایجاد نیروگاه‌های برق آبی کوچک شده است و در واقع وزارت نیرو دولت تدبیر و امید در تولید برق پاک با سرمایه‌گذاری کم، خیز بزرگی برداشته است.انرژی برق آبی مانع انتشار گازهای گلخانه‌ای در کشور می شود و جمهوری اسلامی ایران بر اساس مقررات بین المللی زیست محیطی در این مسـیر گام‌های بزرگی را برداشته است.

    کاهش مصرف سوخت گاز برای تولید برق مهم ترین مزیت نیروگاه‌های برق آبی است که بر این اساس میزان انرژی تولید شده نیروگاه‌های برق آبی کشور در سال گذشته حدود ۱۶ هزار گیگاوات ساعت بود که به میزان ۷ هزار و  ۶۰۰ گیگاوات ساعت آن تنها در زمستان سال گذشته تولید شد و این میزان برابر با حدود ۵۰ درصد کل انرژی تولید شده بوده است.در سیلاب های اخیر کشــور، نیروگاه های برق آبی در کاهش خروج آب از سرریز سدها و دریچه‌های تخلیه کننده تحتانی و سایر مجاری خروجی نقش مهمی داشتند.

    ۲۶.۵ درصد از مجموع انرژی مورد نیاز جهان از منابع تجدیدپذیر تامین می‌شود که ۱۶.۴ درصد آن به نیروگاه‌های برق‌آبی، ۵.۶ درصد نیروگاه‌های بادی، ۲.۲ درصد نیروگاه‌های زیست‌توده ۱.۹ درصد نیروگاه‌های خورشیدی و ۰.۴ درصد به دیگر نیروگاه‌های تجدیدپذیر مربوط می شود.

    ساخت نیروگاه‌های برق‌آبی بسیار هزینه‌بر است. اما وقتی این نیروگاه‌ها به بهره‌برداری برسد، این انرژی بسیار ارزان تمام می‌شود. این نیروگاه تقریبا به طور کامل، خودکار و اتوماتیک عمل می کند. سوختی برای این نیروگاه لام نیست و هزینه‌های نگهداری پایین است. بعلاوه عمر مفید نیروگاه برق آبی، طولانی است. بسیاری از نیروگاه‌هایی که امـروز در حال بهره‌برداری هستند، نزدیک به ۵۰ سال پیش ساخته شده اند و عمر مفید آن ها برای سال های طولانی ادامه خواهد داشت. بازگشت سرمایه در این نیروگاه ها به سرعت اتفاق می افتد و بسیار به‌صرفه‌اند.